Kje dobiti sladoled brez odpadkov?

  • Post category:ŽIVILA

Zadnje dni je potekala debata v Facebook skupini Slovenija nakupuje s svojo embalažo kje kupimo sladoled s svojo posodo, v povratni embalaži ali v embalaži, ki jo lahko damo na kompost.

Padlo je kar nekaj idej in predlogov. Izvedela sem tudi kako narediti čokoladni sladoled. Tokrat delim vse te predloge tudi s teboj, da ti bo lažje najti način kako najti sladoled, kjer bo odpadkov čim manj oz. nič.

Prvo kot prvo. Sladoled lahko naredite doma sami. Res je, da imate s tem nekaj dela, a jaz sadje izkoristim, ko je v sezoni in ga uporabim na tak ali drugačen način. Tudi za sladoled. Poljubno sadje zmiksam in vlijem v modelčke za sladoled (lučke). Zaenkrat imam plastične modelčke, saj se držim, da uporabljam plastiko dokler je uporabna. Obstajajo tudi modelčki iz inoxa. Zaenkrat sem delala samo sadni sladoled oz. dodala še rastlinski napitek.

Simpl, hitro in zdravo.

Do nekaj dni nazaj nisem vedela, da lahko naredim tudi čokoladni sladoled in tokrat delim recept s teboj. Za recept sta poskrbeli Ines in Jasmina (Dantesmile).1. Recept za čokoladni sladoled (Ines):

Sestavine, ki jih zmiksamo:

  • zamrznjena banan,
  • pravi kakav,
  • datljeva pasta (prej datlje namočimo najbolje čez noč in jih zmiksamo).

Vlijemo v modelčke, zamrznemo in ližemo.

2. Recept za čokoladni sladoled (Jasmina)

Jasmina pravi, da je preprosto narediti čokoladni sladoled. Tudi ona se izogiba nakupovanju avokada (več o tem zakaj ga mi že več kot leto dni ne kupujemo kdaj drugič), ga pa uporabi za sladoled.

Zmiksamo:

  • 1 avokado,
  • 1 zamrznjeno banano,
  • kakav. 

Vse sestavine zmiksamo v blenderju. Po želji dodamo riževo ali drugo mleko, da se lažje miksa. Ne dodajamo vode! Po želji dodamo tudi grahove proteine okusa vanilije.

Nekaj idej kje lahko kupiš sladoled v povratni embalaži ali v razgradljivi embalaži:

  •  Rifuzl (Šiška, Ljubljana) ima ogromno izbiro. Tako veganske kot navadne.

Včasih sem hodila na poti v Kamnik (k babici) v Trzin po Indy&Pippa (veganski) sladoled. Zdaj ga dobim v Rifuzlu v povratni inox posodi. Posodo sem kupila oziroma zanjo plačala kavcijo, zdaj pa jo samo zamenjam za polno posodo s sladoledom.

V Rifuzlu imajo tudi navadne (mlečne) sladolede. Strletova kmetija ima tam svoje sladolede v kartonasti embalaži, ki jo dam nato na kompost.

V Rifuzlu so se dogovorili, da so nalepke na sladoled papirnate, zato lahko celotno embalažo damo na kompost.

  •  Trgovina Mok’ca (Tržnica Koseze in ob E. Leclercu, Rudnik, Ljubljana) ima tudi Tastrletov sladoled v kartonu na Rudniku in arašidov sladoled Rok’s nut butter v Kosezah.

3. Zlata ptička, Kamnik – Tastrletov sladoled v kartonu

Sicer pa se držim tega da sladoled kupujem sproti v kornetu. Posebej poudarim, da ne želim posodic in plastičnih žličk, sicer hitro dobim kaj takega v roke. Sploh, če sta zraven Mojster in Gasilec. V lokalu prosim, da mi dajo skledčko namesto posodice za enkratno uporabe.

Prav tako sem že večkrat prosila, da mi sladoled naložijo v mojo posodo in sem ga odnesla domov v zamrzovalnik. Ja, tukaj je ta organizacija, da moraš potem domov, ampak meni je vredno.

Da se, če se hoče-

Imaš še kakšno idejo kje dobiti sladoled s svojo embalažo kjerkoli v Sloveniji?


Dobrodošli tudi recepti. Teh se vedno veselim.

Ima še kdo kakšno idejo kje kupiti sladoled s svojo embalažo ali v razgradljiv embalaži?
Napiši mi spodaj in dodam na seznam.

Dodaj odgovor