Shranjevanje bazilike za ozimnico

Shranjevanje pridelkov je bistvenega pomena, če želimo ohraniti pridelke za čas, ko jih ne bomo mogli nabrati svežih  direktno z vrta.  Pogosto imamo določenih pridelkov več, kot jih lahhko v času rasti poberemo in takoj zaužijemo. Zato vrsto let ljudje delamo ozimnico. Uporabljamo različne načine za shranjevanje pridelkov. 

Da pridelki ne izgubijo svoje arome, ji je potrebno shraniti na način, da bomo to aromo kar se da ohranili. Poznamo več načinov shranjevanja pridelkov, a tokrat bo govora o baziliki.

Bazilika je začimba, ki jo zelo pogosto uporabljamo pri kuhanju. Lahko je v omaki, juhi, takšni ali drugačni jedi. Jedem, da poseben okus, ki ga ima večina ljudi zelo rada.

Bazilik poznamo več vrst. Postopek je enak za vse bazilike.

Prvi način bi lahko rekli, da je naberi in uporabi. Glede na to, da je govora o shranjevanju bazilike za kasneje, začnimo z najbolj enostavnim in hitrim načinom shranjevanja bazilike.

1. SUŠENJE

Za sušenje bazilike ne potrebujemo sušilnika. Le prostor, zračne posodice ali preprosto, krožnik.

Liste bazilike razporedimo po krožniku in jih pustimo, da se počasi sušijo, dokler jih ne moremo z roko streti v manjše koščke.

Pozor: sušimo v senci in nikakor na soncu. Prostor naj bo zračen, ne vlažen.

Ko se bazilika posuši, jo shranimo lahko v posodice ali steklene kozarčke, jo ustrezno označimo in damo v omaro, kjer ne bo stalno na svetlobi.

2. SHRANJEVANJE V ZAMRZOVALNIKU

Shranjevanje pridelkov v zamrzovalniku ohrani okus in aromo. Shranjevanje bazilike je precej enostaven. Nekoliko več dela, kot pri sušenju, a se, glede na ohranitev arome, splača.

Baziliko na drobno narežemo. V kolikor imate doma sekljalnik oziroma multipraktik ali kaj podobnega, to naredite še hitreje.
Drobno narezano baziliko pospravite v posodice. Lahko so plastične, a pozor, plastika pogosto poči v zamrzovalniku. porabite kar imate in tako zavrzite še manj odpadkov.

Lahko jo shranite v stekene kozarčke, a naj ne bodo do konca napolnjeni, saj se nabere led in z raztezanjem kozarček lahko poči.

Pripravo pred zamrzovanjem, lahko vidite na primeru peteršilja.

3. SHRANJEVANJE V KOZARČKU S ČESNOM IN OLJEM

Pogosto  so zamrzovaniki med sezono vrtarjenja prepolni, zato je dobrodošel tudi drugačen način shranjevanja pridelkov.

Vlaganje paradižnikov, priprava omak in vlaganje drugih pridelkov je zaradi prostorske stiske v zamrzovalniku in vnaprej pripravljenih jedi zelo priročna zadeva za ozimnico.

Baziliko nasekljamo oziroma na drobno narežemo. Prav tako nasekljamo ali zmiksamo česen. V kolikor imate raje več česna, ga seveda dodate več.

Potrebujemo:

1-3  glavice česna,

3 – 4 šalice nabrane bazilike,

1/2 žličke soli.

Nato skupaj damo v steklen kozarček ter ga napolnimo z (olivnim) oljem.

Kozarček dobro zatesnimo in shranimo v omaro.

Tako pripravljene začimbe oziroma omako uporabljamo pri omakah, juhah in drugih jedeh.

Poznate še kaken način shranjevanja bazilike ali drugih pridelkov z vrta?
Zapiši jih spodaj.

Dodaj odgovor