Na Skupnem učnem vrtu smo že marsikaj postorili. Kako zgleda naš vrt, si lahko ogledaš tukaj ali na YouTube kanalu Mami na vrtu. Smo se pa lotili tudi vzgoje svojih sadik.

Sadike vzgajamo v različnih posodicah. Uporabimo lahko karkoli imamo pri roki. Lahko so to jogurtovi lončki, kartoni od jajc, posodice namenjene vzgoji rastlin, ki jih kupimo v vrtnarijah ali katerokoli drugo embalažo kamor lahko damo notri vsaj 6-10 centimetrov zemlje ter notri semena.

Zasaditev vrta ali balkonskega vrta je nekaj lepega. Sploh, ko vidiš kako iz semena zraste sadika in nato rastlina, ki nam daje živila. Vsekakor odlično darilo za kogarkoli. Tudi tiste, ki bi imeli balkonski vrt. 

Za vzgojo sadik  smo izkoristili  tudi ECO SuperCard kartici, ki smo ju dobili v dar.  V kartonu, na katerem je prilepljena darilna kartica, smo dobili semena kumar ter šotno tableto. Kumare sem posejala, z vrednostno kartico pa sem kupila nekaj stvari za naš vrt.

Kako izgleda kartica si lahko pogledaš v videu spodaj.

Semena kumar smo posejali in zdaj imamo že sejančke, ki pa smo jih prepikirali v lončke. Uporabimo lahko katerekoli lončke. Tudi jogurtove, a ne pozabi na dnu naresti luknjice, da lahko odteka voda.

Sejančke zalivamo, jih damo na sonce in počakamo, da postanejo večje sadike. Pri kumarah počakamo na vsaj še nekaj dodatnih listov. Sama najraje pustim sadiko kumare v lončku dokler nima vsaj nekaj listov, ki “pikajo”, saj so tako bolj varne pred polži.

Sadike bodo v teh lončkih počakale dokler ne bodo večje, nato pa z njimi na gredo.

Ne pozabi sproti pisati katera sadike je v lončkih, saj se, sploh v prvih letih vrtnarjenja, hitro zmotimo in zamenjamo sadiko za bučko ali kaj drugega.

Vzgoja sadik v rolice papirja

Kako napredujejo naše sadike pa v eni izmed naslednjih objav.

Kaj pa ti, katere sadike vzgajaš?