Pot močvirskih škratov na Mali plac

Zadnje leto z družino odkrivamo samo Slovenijo. Odločila sem se, da vsaj eno leto ne bom potovala z letalom in ne glede na vreme, ne glede na letni čas gremo odkrivati različne dele Slovenije. 

Tokrat smo se odločili, da izkoristimo darilni paket SelectBox in gremo na jesenski izlet po Poti močvirskih škratov na Mali plac. Odlična priložnost, da spoznamo Ljubljansko barje, poleg tega pa je ta pot primerna za otroke vseh starosti. Gre za pravljično doživljajsko pot, ki je poučna in zanimiva.

Pot smo začeli pri Športnem parku Bevke in tam prevzeli knjižice Močvirska beležka, svinčnike ter slikanici Mali plac in Polh Rogovilež. Na pot se lahko odpravite sami ali še boljše, rezervirate voden ogled. Vse informacije o paketih in rezervaciji vodenega ogleda najdete tukaj.

Po prevzemu Močvirske beležke smo si ogledali zemljevid in odšli do prve točke, kjer nas je pričakala čudovita, iz lesa oblikovana, škratica Lilija. Izvedeli smo, da Mali plac potrebuje našo pomoč, saj je postal Narobe plac. Močvirski škrati so spet ušpičili eno svojih škratovščin, zato smo bili odločeni, da premagamo škratji urok. Odšli smo na lov za škratorunskimi simboli in močvirskimi žigi. Pri Mogočni bukvi smo spoznali kakšni so škratji brlogi. Pot smo nadaljevali po čarobni gozdni poti, polni pravljičnega mahu ter praproti. Vmes smo srečali živali, ki živijo na najjužnejšem ostanku šotnomahovnega visokega barja v Evropi. Spoznali smo želvo Bevko in druga bitja. Odločeni, da poiščemo škrate smo nadaljevali pot. Sproti smo se naučili škratove pisave in z njo zapisali pravi čarobni izrek. Tako smo tamkajšnjim živalim pomagali spet povrniti Narobe plac nazaj v Mali plac.

Pot je čarobna in polna dogodivščin. Mimogrede spoznamo kakšno je življenje v močvirju. Pot je primerna tako za pohodnike kot tudi tiste, ki gredo na svoj prvi pohod. Za mlajše otroke lahko uporabite nosilke ali nahrbtnike, vozičke pustite doma. Primerna obutev, malica in akcija. Mi smo izbrali voden ogled, saj je bilo doživetje tako še boljše. Ob vožnji domov smo poslušali pravljico o Malem placu tudi na CD-ju, zvečer pa smo jo še prebrali. Tako je bil dan popoln, Mojster in Gasilec pa navdušena nad dogodivščino o življenju škratov v močvirju.

Odločili smo se, da gremo kmalu naslednji dogodivščini naproti. To je odlična ideja za obdarovanje, saj tako podarimo čas in doživetje. Doživetja in paketi so opisani tukaj.

Poznaš še kakšno tako doživetje?
Kam predlagaš, da se odpravimo naslednjič?

Vesela bom tvojih predlogov, saj sem odločena, da bomo, ne glede na vreme, odkrivali našo čudovito deželo.

Dodaj odgovor