Odlog šolanja ali kako smo uspeli odložiti šolanje za eno leto

 • Post category:Družina

Ta objava ni namenjena debati o pozitivnih in negativnih vplivih vpisa v osnovno šolo pred šestim letom. Objava je namenjena staršem in skrbnikom, ki jih zanima kakšen je postopek odloga šolanja. Torej za tiste, ki veste, da se boste tega lotili.

Priznam, starševske teme niso pogosto del te platforme, a vseeno dobivam kar nekaj vprašanj kako nam je to uspelo ter kaj je potrebno storiti. Zato sem namenila objavo tej temi. Prvo kot prvo, starši sami vemo kaj je najbolje za našega otroka. Okolica bo govorila v prid in proti odlogu šolanja, na nas pa je, da opazujemo otroka in se odločimo kaj bo zanj najbolje.

Objava je odraz moje izkušnje kot starša, ki upam, da bo tudi drugim staršem v pomoč, ko boste na tej točki, torej, na točki, ko veste, da bo dodatno leto pred šolo v prid vašemu otroku. Za odlog sva se odločila oba skupaj, o tem smo govorili vsi skupaj, z Mojstrom vred. Mojster je oktobra dopolnil šest let in ne glede na to, da nima nobene vrste odločbe, nam je uspelo odložiti šolanje.

Otroka je potrebno vpisati v prvi razred.

Zanimivo, a tako je. Na dom prejmete vabilo za vpis v prvi razred in se na datum vašega termina zglasite v šoli ter otroka vpišete. Že na tej točki lahko psihologinji (ob vpisu) razložite situacijo in vas bo usmerila na postopek, ki sledi. Po vpisu je sledil zdravniški pregled pred šolo. Tam sem razložila situacijo kako jaz vidim svojega otroka, kaj opažam ter kako bi mu eno leto dlje v vrtcu pomagalo pri obiskovanju šole. Šolska zdravnica je nadvse razumevajoče svetovala, da bi morda res odložili šolanje ter da ji sporočim kakšna bo odločitev šole.

Sama pa sem po vpisu na šolo (priporočeno!) poslala Prošnjo za odlog šolanja za eno leto. To pomeni, da sem sama spisala pismo, kjer sem opisala situacijo, moja opažanja glede otroka in kako bi mu odlog pomagal pri kasnejšem obiskovanju šole. Opisala sem mnenja, ki sva jih dobila (naj bo to logoped, pediater, drug zdravnik).

Sledilo je testiranje na šoli.

Se spomniš testiranja, ki smo ga imeli v mali šoli, ki je bila del vrtca – zadnje leto? No, to je to. Otrok dobi polo in jo izpolnjuje.

Mojster se je udeležil testiranja, ki je trajal uro in pol. Nato sem se čez nekaj tednov oglasila na šoli, kjer mi je psihologinja povedala, da ne vidi posebnosti, ki bi vplivale na odlog. Je nekaj izjem, a pomembno je bilo povprečje.

Na dom smo prejeli odločbo, da gre Mojster, na podlagi testiranja, v šolo.

 

 

Poslala sem ugovor na odločbo.

Ponovno sem ga poslala priporočeno, kjer sem razložila situacijo. Podala sem tudi mnenje šolske zdravnice. Na tem mestu ali prej, v kolikor pridobite kakšne zdravniške dokumente, to priložite in opišite v ugovoru.

V našem primeru sem jaz opisala otrokov značaj, karakteristike in kako jaz vidim, da bi mu pomagalo, da bi bil eno leto dlje v vrtcu.

Sestala se je komisija

Na podlagi zasedanja komisije, ki so jo sestavljali pedagoški delavci šole ter šolska zdravnica, ki ga je pregledala na pregledu pred obiskom šole, smo na dom prejeli odločbo, da je odlog šolanja odobren.

Verjemi vase in pojdi cilju naproti.

Sama sem že skoraj izgubila upanje, da nam bo uspelo odložiti šolanje. Po pravici povedano mislim, da je bila to ena boljših odločitev. Mojster je tekom tega leta dobil veselje do risanja, pisanja, črk. Ga ne učimo, a ko pokaže zanimanje, mu to razložimo.

Pomembno je opazovanje otrok. Ves čas odraščanja!

Število komentarjev: 6

 1. Zanimiv pogled in izkušnja. Vsaj v našem šolskem sistemu je preveč faktografskega in neuporabnega znanja.

  1. Sabina Čarman

   To je druga zgodba. Zato o razlogih ne bom govorila. Vsak starš najbolje vse za svojega otroka.

   1. Andreja

    Mi smo letos v tej situaciji. Razmišljam o odlogu, fant je precej bister ampak v čustvenem in socialnem smislu ter skrbi zase pa mu še manjka. Ni lahka odločitev, sploh če moraš pisat ugovore. Bomo videli kako bo.

    1. Sabina Čarman

     Tudi pri mojem sinu ni bil problem bistrosti, a čustveno stanje je povsem druga zgodba. To, da je šel eno leto kasneje v šolo, se je pokazalo, da je bila odlična odločitev. Le pogumno!

 2. nas mojster...

  mojemu otroku so tudi pritozbo na zavrnitev odloga zavrnili.grozno, ko si preprican, da nekaj ni ok za tvojega otroka pa te ‘institucija’ v to se kljub vsem argumentom prisili.

  1. Sabina Čarman

   Po odločbi o zavrnitvi pritožbe je možen še ugovor.
   Pred tem otrok opravi test.
   Kako je bilo pri vas?

Dodaj odgovor