Ideje, kjer podarimo doživetje ali aktivnost in zakaj pravzaprav obdarujemo?

Obdarovanje je za nekatere stresno, predvsem v prazničnih časih, ko je pričakovano, da obdarujemo veliko ljudi. Je čas, ko poteka iskanje nečesa kar bi obdarovanec res rabil ali pa bi mu darilo prišlo vsaj prav. Zanimivo pa je samo dejstvo zakaj pravzaprav obdarujemo. O tem je napisano veliko, in sicer o teoriji daru, o kateri si več lahko prebereš spodaj.

Obdarujemo iz navade. Jaz tebi, ti meni. Tako smo navajeni. To je del naše kulture. Pa ne samo naše.

Ne glede na navado pa se lahko ob darovih osredotočimo na tisto pomembnejšo plat. Naj ne bo vse tako materialno. Naj bo to doživetje. Naj bo to čas, ki ga namenimo osebi ali pa čas, ki ga podarimo osebi, da sama nekaj doživi, se morda sprosti ali pa odpravi nekam z družino.

Priznam, da imam taka darila najraje. Ni me sram tega povedati prijateljem, ker vem česa si želim. Najraje imam doživetja, kjer imam možnost izbire tudi sama. Vnaprej pripravljeni boni so za nekatere neosebno darilo, a ni ga bolj osebnega darila, če bon velja za obdarovanca in tistega, ki obdaruje. Tako osebi, ki ji podarjamo bon, namenimo naš čas. Bon to predstavlja bolj »uradno« in ga na ta način jemljemo bolj resno, da si bomo vzeli čas in skupaj nekaj doživeli.

Je pa tudi res, da lahko obdarujemo z darilom, kjer podarimo čas osebi, ki ga nameni sebi ali morda sebi in svoji družini.

Zavedam se, da idealno darilo ni enako zame, kot je zate. Prav tako ne za kogarkoli drugega. Zato sem pripravila spodaj nekaj idej doživetij in aktivnosti, ki jih lahko podariš za darilo. Darilni paketi SelectBox podarjajo možnost izbire, podarjajo svobodo in podarjajo raznolikost. Rada imam možnost izbire kar je tudi bistveno, da obdarovanec čuti, da mislimo tudi nanj in na njegove želje. Spodaj najdeš pakete, ki jih lahko podariš,  medtem, ko dodajam še nekaj idej.

Poleg spodaj naštetih idej, so primerne tudi:

– vstopnice za kino / gledališče / koncert / športno prireditev,

– kuharski tečaj, plesni tečaj, tečaj igranja instrumenta ali drugi tečaji, ki jih podariš v obliki bona,

– varstvo otrok,

– obisk muzeja,

– pridelki lokalnih kmetij,,

– vino in že pripravljena hrana.

Še več idej (tudi okolju prijaznih stvari) najdeš tukaj.

Lahko so to razvajanja v wellnessih

Darilni paketi v sklopu kategorije Lepota vključujejo možnosti za sanjsko razvajanje, med katerimi najdeš masaže proti stresu, masaže s pravim zlatom ali vročimi kamni, čokoladne tretmaje, termalne rituale, oblikovanje telesa s kavitacijo, lifting, večerni make-up ali romantični jacuzzi s sadjem in kozarčkom penine.

Adrenalinska doživetja

V darilnih paketih šport in adrenalin je več kot 250 možnosti za ekstremno doživetje po izbiri obdarovanca. Paketi vključujejo ekstremne aktivnosti v naravi, kot so  zipline, bungee jumping, skok s padalom, vožnja s Ferrarijem, snežni rafting, vožnja s pasjo vprego in še mnoge druge zimske in poletne športne dogodivščine na prostem ali v dvoranah.

Posebno doživetje v paru ali skupini je zgaotovo escape room.

 

Za gurmane

Darilni paketi iz kategorije  gourmet  vključujejo več kot 400 možnosti za sanjsko kulinarično potepanje, ki bodo zadovoljila prav vsak okus. Paketi vključujejo kosilo ali večerjo za dve osebi s 3 ali več hodi priznanih kuharjev in kapljico dobrega vina. Topel ambient izbranih restavracij bo vaše obdarovance razvajal z mesnimi, ribjimi, vegetarijanskimi ter veganskimi jedmi in jih popeljal v kulinarično ekstazo.

Raziskovanje krajev

Podariš lahko  čudovite izkušnje spoznavanja novih krajev, oddiha in sprostitve v popolnem udobju. Turistični darilni paketi SelectBox ponujajo več kot 500 možnosti za nastanitev v romantičnem ambientu. Paketi vključujejo hotelsko sobo ali apartma za dve osebi ali družino, za eno ali dve noči z zajtrkom. So odlična priložnost za čudovito doživetje, brezskrben vikend pobeg in številne aktivnosti v naravi ali bližnjih mestih. Raziskovali bodo sončne  Alpe, Istro, notranjost dežele in začutili dinamičen utrip večjih mest.  

Odkrivate lahko različne kraje. Jaz sem bila navdušena nad Prekmurjem, Zelenci in jezerom Jasna, Obala ima ogromno za ponudit (sploh Strunjan, Piran, Fiesa), Bela krajina vas bo navdušila s pokrajino in prijaznimi ljudmi. Mimogrede pa lahko kupite na Primorskem olivno olje ali vino, v Prekmurju bučno olje ter v Beli krajini odlično vino.

Meni najljubša so raziskovanja krajev in odkar že eno leto ne letim, ampak odkrivam Slovenijo, moram reči, da je to ena boljših odločitev v mojem življenju. Spoznavam svojo okolico in čudovite kraje za katere sploh nisem vedela, da so tako lepi.

Zakaj pa sploh podarjamo darila?

Teorija daru o kateri je pisal Marcel Mauss pravi, da je dar obvezno dajati, sprejemati in vračati. Dar je kulturna prisila in smisel darovanja ni materialne, temveč simbolne narave. Torej, navajeni smo podarjati, sprejemati darila in jih tudi vračati. Od tod tudi tisti občutek, da je potrebno nekaj prinesti, ko pridemo na obisk. Od tod izhaja tudi obdarovanje po principu ti meni – jaz tebi. Ne gre samo za to, da  z darovanjem izročimo stvari, temveč nekaj povemo. Z darovanjem izročimo sporočilo, da nam je ta oseba pomembna, ji želimo nekaj povedati.

Po Maussu ni darovanja brez interesa. Od tod izhaja tudi občutek kaj ima oseba za bregom, če nekaj dobimo od nje, Bi morda rada kaj od nas? 

Prav tako pa dar odraža status vpletenih v darovanje, namreč iz vseh statusov ni moč dajati enakih daril.

Teorija daru me je pritegnila že v študentskih letih, a je vsekakor zanimiva tema tudi zdaj. Kadarkoli pravzaprav.

Napiši mi svoje mnenje pod komentar kaj misliš o vsem tem obdarovanju?

Lepe praznike ti želim!


Dodaj odgovor