(Zdrave) sladkarije brez embalaže za otroke (in odrasle ;)

Nakupovanje živil s svojo embalažo ali na rinfuzo

Nakupovanje živil s svojo embalažo poteka tako, da naložimo živila, ki jim trgovci prodajajo v razsutem stanju (na rinfuzo), v svoje vrečke, posode, steklenice ali kozarčke.

Jaz uporabim karkoli imam. Kozarčke od vloženega sadja, plastične in steklene posode, ki jih imamo doma ali pri mojih starših. Vse je uporabno dokler ne poči, se polomi ali kakorkoli drugače uniči.Vrečke za sadje in zelenjavo sem kupila, lahko pa bi jih tudi sešila. Nekateri jih šivajo iz zaves, a jaz sem se raje odločila za nakup gosto tkanih za moke, oreščke in druga živila, ki bi padla ven skozi mrežaste vrečke, ki jih uporablja za nakupovanje sadja in zelenjave.

Doma  iz vrečk pretresem živila v kozarce, saj je enostavnejše nositi vrečke iz bombaža kot težke steklene kozarce. Verjemi mi! Nosila sem jih cca pol leta in šele kasneje sem prešla na vrečke. Vrečk imam kar nekaj, Predvsem zato, da jih imam vedno pri roki in se izognem pakiranju.

 

lešniki v vrečki mami na vrtu

Tudi sladkarije sem našla brez embalaže.

V svoji okolici sem našla skoraj vsa živila brez embalaže. Težavo mi predstavlja le nakup sestavin za peko neveganskih jedi. Tukaj še vedno iščem rešitve. Prav tako zaradi podpiranja slovenske soli, kupujem to pakirano. Čeprav bi lahko dobila egipčansko ali drugo tujo sol v svojo posodo.

To je moje ravnovesje.

Smeti imamo še vedno, a bistveno manj kot smo jih imeli 3 leta nazaj.

Tudi otroka, ki gresta z menoj večkrat po nakupih sem z zgledom naučila, da kupimo lahko sladkarije, ki jih dobimo v svojo posodico, vrečko ali kozarček.

Zdrave sladkarije so suho sadje, ki ga najdemo na pokritih delih tržnice, v diskontnih trgovinah ali večje založenih samopostrežnih trgovinah.

Sama najraje (saj je tudi najbližje), zavijem na tržnico Koseze, kjer je zelo široka.

Med zdrave sladkarije sodi tudi liofilizirano sadje. Gre za sadje, kot so maline, jagode in druga živila, ki so sušena na nizki temperaturi.

Liofilizacija je nizkotemperaturno sušenje – sublimacija globoko zamrznjenih plodov, pri katerem po posebnem postopku odstranimo vodo, ohrani pa se struktura, barva, aroma in sestava živila.

Te izdelke sem našla na Tržnici Koseze in Rifuzlu. Verjetno so še kje drugje, zato bom vesela, če zapišeš pod komentar kje si jih videl/a.

Sladkarije, tiste manj zdrave, najdemo tudi v razsutem stanju. Večinoma gre to za oblite oreščke ali sadje v čokolado. Na voljo so piškoti in drugi sladki pekovski izdelki.

Našla pa sem tudi že bonbone, čokoladne kapljice, čokolado v kosih, ki jo damo lahko v svojo posodico.

Piškote lahko seveda tudi spečemo sami, a iz izkušenj povem, da običajno za vse opravke zmanjka časa.

Bomboni brez embalaže

Našla sem tudi bombone brez embalaže. Različnih okusov, tudi ingverjevi. Nekateri so sadni z želejem.

 

V Rifuzlu je na voljo je kar nekaj takih izdelkov.

Sladkarije kupimo s svojo embalažo in jih podarimo.

Seveda bodo naši prijatelji veseli, da jim spečemo piškote, jih damo v kozarec (lahko tudi za vlaganje zelenjave). Kozarec okrasimo in to je lepo darilo.

Lahko pa zgoraj omenjene sladkarije kupimo, jih pretresemo v kozarec in podarimo..

Ponekod pa že najdemo pakirane piškote v steklen kozarec.

Pravzaprav lahko sladkarije kupimo s svojo embalažo tudi na dogodkih in sejmih.

Jaz s seboj nesem kar posodico, ki je vedno z menoj, otroka pa si izbereta kaj lahko damo vanjo. Tako ne ustvarjamo nepotrebnih odpadkov-

Kje dobimo sladkarije?

Ljubljana:

– Rifuzl (Celovška cesta 111)

– Trgovina Mok’ca (Tržnica Koseze in ob E.Leclercu, Ljubljana),

– Trgovina Oreh (Tržnica Koseze, Ljubljana).

 

Kamnik:

– Zlata ptička (Šutna 2, Kamnik)

 

Vrhnika:

– Z okusom (Tržška cesta 3a, Vrhnika).

Poznaš še kakšno trgovino z bomboni ali sladkarijami na rinfuzo. Kjerkoli po Sloveniji?

Napiši mi pod komentar, da dodamo tej naši pestri izbiri sladkarij.  

Na tak način obdarujem tudi sama Mojstrove in Gasilčeve prijatelje. Dobijo sladkarije v kozarčku. Večinoma so to lešniki ali mandlji obliti s čokolado. Včasih pa rozine. Izbira je velika. Tudi taka, kjer ne potrebujemo kupovati embalaže 😉

Dodaj odgovor