Kaj sejemo, sadimo in urejamo na vrtu septembra

V septembru ne sejemo samo zimske solate in motovilca, a je čas, da posejemo rukolo,  redkvice, blitvo in radič. Lahko poskusimo tudi z azijskimi listnatimi rastlinami. 
 

Rukola in azijske listnate rastline  zasejemo in če nam ne uspe vsega porezati, jih lahko vkopljemo v zemljo. Enako velja za motovilec.

Motovilec sejemo v več intervalih. na cca teden dni do deset dni zasejemo gredice v septembru. Tako bo ratel sproti in ne bo ves zrase naenkrat.

Čas za setev zimske solate je praviloma do začetka oktobra. Septembra in do sredine oktobra jo lahko sadimo tudi s pomočjo sadik.

Motovilec  sejemo na površino, kjer so prej uspevale vrtnine, kot so krompir, čebula in česen, ne pa na površino, kjer je prej rasla solata. Seme motovilca kali od osem do 14 dni, raste pa tudi pri štirih stopinjah Celzija. Prvi pridelek bo na vrtu čakal že jeseni, nabrali pa ga boste lahko tudi še prihodnjo pomlad.

GREDICE NAJ NE BODO PRAZNE

Gredice naj bodo polne, saj v nasprotnem primeru raste samo plevel. Rastline za zeleno gnojenje sejemo na vse gredice, ki ostanejo prazne. V tem času še lahko sejemo facelijo in ozimna žita. 

SEJEMO TUDI ŠPINAČO

Špinačo sejemo od sredine avgusta pa vse  do začetka oktobra. Sejemo jo  v dvotedenskih intervalih. Tako jo bomo imeli vedno na voljo. Sejemo jo plitvo, za prst globoko, na razdaljo slabih 30 cm. V tem času jo lahko sejemo na prazne gredice, kjer smo gojili fižol, paradižnik in ostalimi gredicami, ki so ostale prazne. 
 
Špinačo po septembrski setvi zalivamo. Sejemo jo na stalno mesto v dva centimetra globoke vrste, ki so med seboj oddaljene do 25 centimetrov. Špinača bo bolje uspevala na toplejših legah in poleg stročnic, tako kot motovilec pa je tudi špinača zelenjava, ki jo lahko uživamo še isto jesen. Špinačo za spomladansko rabo posejemo v drugi polovici septembra.
 
Gredice za setev zimske solate pred setvijo zrahljamo, polovično pognojimo z organskim gnojilom in pripravimo na setev. Kasneje gredice ponovno pognojimo spomladi, ko rahljamo tla.

S SAJENJEM ČESNA IN ČEBULČKA ŠE POČAKAMO

Čebulček sadimo konec septembra in oktobra, medtem ko jesenski česen sadimo konec oktobra in novembra.

ČAS ZA POSTAVITEV VISOKIH GRED

Jesen je čas, da se pripravimo na naslednjo sezono. Nekateri imajo željo po postavitvi dvignjenih ali visokih gred.

Prednosti in slabosti visokih gred ter kako postaviti visoko gredo iz Merkurja, si poglejte v videu.

Dvignjene grede imajo svojo prednost. Pri izdelavi višjih gred izberite kvaliteten les, ki bo zdržal čim dlje. Raje kot smreko izberite hrast, macesen, bor ali drug les.

Višje grede lahko naročite tukaj.

Čimveč veselja želimo pri urejanju vrta!

Dodaj odgovor