Kako doma pripraviti kombučo

Tokrat delim  kako narediti kombučo, prednost pitja kombuče in recepte za različne okuse kombuče.

Kombučo delam v domači kuhinji že nekaj mesecev, vmes pa sem se naučila pripraviti tudi kombučo različnih okusov. Sprva sem začela s klasiko oziroma klasičnim okusom kombuče, na osnovi zelenga in črnega čaja, nato pa sem začela ustvarjati različne okuse. Vse na osnovi zelenga ali črnega čaja.

Z rednim uživanjem kombuče bomo okrepili imunski sistem in se izognili prehladom, gripi ter drugim nevšečnostim. Kombuča ima namreč koristne vplive probiotikov na telo. Gre za napitek, ki naj bi pomagal pri zmanjšanju telesne teže, izboljšanju prebave, odpravljanju kandide, izboljšanju razpoloženja; blagodejno naj bi vplival na jetra in delovanje trebušna slinavke, zdravje sklepov … Bogat je z encimi, od vitaminov pa vas preskrbi zlasti z vitamini B in folno kislino.

Kombuča je fermentirana, probiotična, pijača, ki jo naredimo na osnovi čaja in sladkorja. Zraven pa uporabimo kulturo – SCOBY (simbiotska kolonija bakterij in kvasovk). SCOBY je gobasta kultura in je plodno telo glive. Goba kombuče je tisto, kar iz navadnega sladkanega čaja naredi napitek kombuča. Napitek ne vsebuje alkohola.

Recepti, se razlikujejo, saj lahko namesto belega sladkorja uporabite kaj drugega. Nekateri uporabljajo ne surov med. Odsvetuje se uporaba stevije ali laktoze.  Sladkorji so potrebni za proces fermentacije. Sama sicer uporabljam beli sladkor. Spodaj delim svoj recept. V kolikor bi rad/a še bolj podrobna navodila, prilagam dokument s podrobnimi informacijami, ki ga najdeš tukaj.

Sestavine in pripomočki

Sestavine in pripomočki:

 • 3, 5 litra vode,
 • 1 skodelica sladkorja (kristalni sladkor),
 • 8 vrečk pravega zelenega čaja (ali mešanica zelenega in črnega čaja),
 • 2 skodelici kombuča napitka (že fermentiranega, ki smo ga dobili skupaj s kulturo kombuče),
 • 1 kultura kombuče (ena gobica, SCOBY).

Pripomočki:

 • velik 5-litrski (steklen) kozarec,
 • gumico (elastiko),
 • gosta tkanina, s katero boste pokrili kozarec (jaz uporabljam tetra plenico).

Količina vode in posledično napitka kombuče je lahko manjša. Sama delam kombučo v več kozarcih. En kozarec oziroma posoda je 8-litrska, ostali so 2-3 litrski. Količino sladkorja in vrečk čaja prilagajam sorazmerno glede na količino vode.

Priprava kombuče:

 1. Pripravite čajno osnovo: Zavremo vodo in v njej raztopimo sladkor. Dodamo čajne vrečke in jih pustimo namakati. Uporabimo lahko čajne vrečke (namakamo 10 minut) ali prave čaje. Pri uporabi pravih čajev moramo pred prelitjem v steklen kozarec odstraniti vse ostanke čaja. Pustimo dokler se čaj ne ohladi (to lahko traja tudi do nekaj ur).
 2. Ko je čaj popolnoma ohlajen, mu dodamo že fermentiran čajoziroma napitek kombuče (to bo ustvarilo kislo okolje in preprečijo rast škodljivih bakterij v prvih dneh fermentacije).
 3. Tekočino prelijemo v kozarec in vanjo nežno položimo kulturo kombuče – SCOBY-ja (s čistimi rokami!).
 4. Kozarec prekrijemo z gosto tkanino,da preprečimo okužbo z mikroorganizmi iz okolja.
 5. Tekočino pustimo fermentirani 7-10 dni na sobni temperaturi,stran od direktne sončne svetlobe.
 6. Po sedmih dneh začnemo poskušati kombučo tako, da majhno količino tekočine prelijemo v čist kozarec in preverimo okus. 
  Ko sta sladkost in kislost dovolj uravnotežena za vaš okus, je kombuča pripravljena.
 7. Iz sveže pripravljene kombuče s čistimi rokami odstranimo kulturo in jo odložimo na čist krožnik.
  Od napitka odmerimo dovolj, da ga bomo lahko uporabili za naslednjo pripravo.
 8. Preostanek napitka shranimo v steklenice, ki jih hranimo v hladilniku.

Nasveti:

 • Med fermentacijo lahko kultura/goba plava na površjunekje na sredini kozarca ali se potopi na dno.Na površini začetne kulture se lahko začne tvoriti nova plast svetle barve, ki se lahko sčasoma tudi odcepi kot samostojna kultura. Prav tako lahko opazimo rjave nitke, ki visijo s spodnjega dela kulture in usedline na dnu kozarca. Vse to je znak normalne zdrave fermentacije.
 • Če začne napitek smrdeti po starem siru, gnilobi ali ima drug neprijeten vonj, je šlo nekaj narobe.Če na kulturi ne opazimo nobene plesni, zavržemo tekočine in še enkrat začnimo postopek s svežim čajem. Če opazimo plesen, zavržemo tako tekočino kot kulturo ter začnemo s popolnoma novimi sestavinami.
 • Kultura kombuče je zelo dolgoživa, ni pa večna. Ko kultura postane črna, je čas za zamenjavo.Če se na njej razvije zelena ali črna plesen, je kultura okužena in jo nujno zavržemo!
 • Najlažje in najbolj zanesljivo bo kombuča uspela s črnim čajem.Načeloma lahko preizkušamo različne vrste pravih in zeliščnih čajev. Izjema so le čaji, ki vsebujejo eterična olja, ki bi lahko škodovala kulturi. Vendar pa naj bi mešanica vsebovala vsaj deset odstotkov črnega čaja. Če želimo eksperimentirati, je najboljše, da vzporedno varimo en kozarec črnega čaja in si tako vzdržujemo rezervno kulturo, če bi šlo kaj narobe. Zelo okusen je na primer napitek iz sadnega čaja; a menda po nekaj varjenjih takega napitka goba propade.
 • Nekateri dodajajo v postopku fermentacije tudi sadne sokove.

Fermentacija lahko traja vse od pet do dvajset dni; vmes s slamico previdno odmaknemo gobo in poskusimo pijačo, ki je pod njo. Ko se nam zdi ravno prav kisla, je pijača pripravljena!

Goba z vsako fermentacijo zraste.  Takrat jo lahko raztrgamo ali razrežemo (ne s kovinskim nožem!) na manjše dele.

Kaj pa, če me nekaj časa ne bo?

Če vas ne bo največ 3 tedne, potem napitek brez težav pustimo fermentirati. Ko se vrnemo, bo najverjetneje že preveč kisel za uživanje, a kultura bo zagotovo preživela in jo lahko uporabimo za naslednjo pripravo.

Če vas ne bo dlje časa ali pa želite za nekaj časa prekiniti s pripravo kombuče, kulturo skupaj s svežo fermentirano pijačo shranite v hladilniku. Vsakih 4-6 tednov zamenjajte čajno tekočino s svežo.

Kaj pa če želiš kombučo sadnega, ingverjevega ali drugega okusa?

V dokumentu tukaj najdeš podrobna navodila. Jaz pa to delam tako, da najprej gobo iz klasične kombuče (zelenega/črnega čaja) vzamem del gobe oziroma jo razpolovim in vzamem nov steklene kozarec, kjer bom pripravila drug okus. Zavrem vodo, raztopim sladkor, dodam mešanico zelenega/črnega čaja in sadnega/ingverjevega čaja – odvisno od želenega okusa. Na primer pri sadni kombuči uporabim zeleni in/ali črni čaj ter sadni čaj. Vsaj 20-odstotkov mora biti zelenega/črnega čaja. Jaz dam polovico. Ostalo polovico predstavlja sadni čaj (npr. hibiskus). Nato po ohladitvi čaja dodam že prej narejeno kombučo (klasično ali sadno) ter na koncu še gobico.
Sadne ali ingverjeve gbice ne uporabljam več za klasično kombučo. Iz nje delam samo točno ta okus, tj. sadni okus kombuče.

Pri ustvarjanju ingverjevega okusa kombuče je postopek enak, razen, da uporabim mešanico zelenega/črnega čaja in ingverjevega čaja.

Gobo kombuče dobiš pri meni (Društvo Karuna) ali pa zanjo poprosiš znance. Tako čimprej začneš z ustvarjanjem svoje kombuče.

Vesela bom vseh komentarjev in delitve tega prispevka,
da razširimo znanje o tej čudoviti pijači.

Dodaj odgovor